نام های گیاه

فارسی: کنجد - سمسم - شمیم – جلجلان

عربی: سمسم و جنجلان

فرانسه : Sesame

انگلیسی : Sesame

آلمانی : Sesam

ایتالیائی : Sesamo

عربی : سسم (Simsim)

بخش های دارویی
موارد مصرف

خواص درمانی: ۱- آن را بخورید. مغذی، مدر و نرم کننده است، برای نرم کردن سینه مفید می باشد و صدا را باز می کند، بازکننده ی گرفتگی ها و انسداد است، برای روماتیسم، بی حسی و کرختی، فلج، يبوست، کاهش فشارخون بالاو بیماریهای رحم تجویز می شود.

۲- اگر مقدار زیادی از بو داده ی آن را بخورید، جهت انداختن بچه ی مرده مفید است.

۳- آن را مخلوط با نخود دم کنید و بخورید. قاعده آور است.

۴- شیره ی کوبیده ی آن را با نبات مدتی بخورید. برای رفع سوزش معده و مری، نرم کردن معده و روده ها و دفع سنگ کلیه نافع است. ه هشت گرم از آن را با ۴ گرم مغز گردو بکوبید و بخورید.

5-برای قطع خون بواسیر مجرب است.

6-آن را با بذر کتان بخورید. برای تقویت نیروی جنسی و ازدیاد اسپرم مفید است.

۷- آن را خوب بکوبید و با سرکه بخورید. برای رفع قولنج و گزیدگی مار شاخدار نافع است.

۸-ضماد آن محلل ورم ها و نرم کننده ی پوست است، آثار کبودی و سیاهی پوست را برطرف می کند، برای رفع گره ی عصب و سوختگی از آتش مفید است و بعد از سوختگی مانع تاول زدن میشود و مسکن درد و سوزش آن می باشد.

۹- در مورد ضربان چشم، کوبیده ی آن را در شراب بخیسانید و هر شب بر پشت چشم ضماد کنید. تذکر: بطئ الهضم است. مصلح آن: عسل می باشد.

خواص درمانی روغن کنجد : ۱- خوردن آن مقوی، ملین و مسهل است، لطیف کنندهی صدا می باشد و صدا را باز و خشونت حلق را رفع می کند، برای رفع سرفه ی خشک، تنگی نفس و زخم ریه مفید است، تشنج را تسکین میدهد، سوزش مجرای بول را برطرف می سازد، ترشی معده را کم می کند، زیادکنندهی استقامت بدن در برابر سموم جانوران گزنده است، اگر هفت مثقال از آن یک جا خورده شود، به مزاج لینت می دهد و تب حازه را درمان میکند.

۲- آن را با شراب بخورید. برای دفع سم گزیدگی عقرب و افعی مفید است.

٣- مالیدن آن بر پوست موجب درخشانی و شفافیت پوست دست و صورت می شود، ورم عضوی که از ضربه خوردگی باشد را می نشاند، ترک های دست را بهبود می بخشد، برای درمان زخم آبله مفید است، خارش بین انگشتان را برطرف می کند.

۴- روزی سه بار هر مرتبه سه تا چهار قطره از آن را در گوش بچکانید. غده و دمل داخل گوش را درمان می کند، 5-اگر هزارپا در گوش رفته باشد آن را بیرون می آورد.

ها آن را با سفیده ی تخم مرغ مخلوط کنید و بر موضع بمالید. برای تحلیل بردن ورم های سفت و ورم چشم مؤثر است.

6-آن را با اسپرزه مخلوط کنید و بر موضع بمالید. برای رفع خشونت پوست و درمان سوختگی از آتش نافع است. ٧- اول ده مثقال وزد را در یک لیوان آب بجوشانید، بعد آب آن را با نصف مقدار آب روغن کنجد مخلوط کرده بجوشانید و دایم به هم بزنید تا آب تبخیر شده و روغن بماند، روغن را هر روز بر سر بمالید. ریزش مو را متوقف می کند.

خواص درمانی برگ کنجد : ۱- آن را در آب ریخته و بجوشانید تا آب آن غلیظ شود و آن را بر سر بمالید، بعد برگ های کنجد ساییده شده را با کمی حنا مخلوط کرده با آب جوشانده ی آن یا آب صاف خمیر کنید و بر سر بگذارید . موهای سفید را مشکی می کنند و باعث رشد و تقویت مو می شود.

۲- ضماد پخته ی آن با شراب برای تحلیل ورم چشم نافع است.

ریشه ی کنجد خواص درمانی: آن را در آب بجوشانید و با آب آن سر را بشویید. موجب سیاهی رنگ و رشد موی سر می شود.

طب سنتی اسلام و ایران: این گیاه در مکتب مزبور به نام «سمسم» خوانده شده، گرم و تر در درجه اول است، در بهبود تنگ نفس و آسم و همچنین ناراحتیهای کولون مفید می باشد. تحلیل برنده ورمهای گرم و خونمردگی های زیر جلدی (ناشی از ضربه و کوفتگی) است. مالیدن روغن کنجد به كف دستها در رفع خشونت و ترکهای ایجاد شده در کف دست مؤثر می باشد. استعمال موضعی عصاره برگهای این گیاه افزاینده رشد مو است و مصرف خوراکی دانه های کنجد به همراه دانه های کتان و خشخاش مقوی جنسی است

روش مصرف: از فرآورده های تهیه شده از این گیاه جهت مصارف خوراکی و موضعی استفاده می شود. فرآورده ها: روغن کنجد مورد نیاز جهت مصارف تزریقی از Orientale S. تهیه می شود. به این منظور گیاه مزبور در یک محفظه خشک تا ۱۴۰ درجه سانتی گراد حرارت داده می شود و یا آنکه پس از تصفیه جوانه ها، با افزودن ۵ در صد ہنزيل الكل ۵ درصد به مدت یک ساعت در یک محفظه خشک تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد حرارت می بیند. مقدار مصرف: از ۳۰ تا ۶۰ گرم دارو برای درمان یبوست استفاده شود.

مزاج آن در درجه دوم گرم و تر است و نافع خونریزی بواسیر، ورم ها، سوختگی آتش، قولنج، جوش سوداوی، احتباس حیض، کوتاهی مو، خارش بلغمی و خونی، کمی شیر و منی، لاغری و ورم رحم است.

شیر کوبیده کنجد جهت رفع سوزش معده مفید است و میگویند ترشی معده را کم می کند و از بین برنده «سودا» است. آب برگ کنجد را برای تقویت و رشد موها مؤثر می دانند. به این ترتیب که باید آب آن را با فشار با کوبیدن گرفت و به موهای سر مالید. همچنین تأثیر روغن کنجد در جلای موها بسیار مفید و مؤثر است.

در کنجد ویتامین های گوناگون، مخصوصا ویتامین B در آن فراوان است. کنجد می تواند جایگزین گوشت گردد، بی آنکه زیانهای آن را داشته باشد و با این خصوصیات، قوای جوانی، تعادل زندگانی و سلامتی برای انسان به ارمغان می آورد.

اثر کنجد در تعویض سلول های کهنه بدن بسیار سریع می باشد و در رفع دردهای سرطان، سل و کم خونی تأثیر فراوان دارد.

کنجد در مناطق گرمسیر روییده می شود و از برگ و تخم و روغن آن در داروسازی استفاده به عمل می آید. هندوها آن را در مراسم عبادیشان استعمال می کنند. مخلوط تخم کنجد با عسل را در مراسم استفاده می­کنند.

کنجد مدر شیر، مقوی، مغذی و نرم کننده می باشد. نافع مرض بواسیر و در پمادهای زخم به کار می رود. تخم و روغنش نافع امراض دیسانتری و بولی میباشد.

اطبای مسلمان آن را سمسم و در آفریقا جلجلان می گویند که در شیرینی پزیها و نانوایی ها از آن استفاده می کنند.

روغن آن را عربها دهن الحل گویند. در اروپا به جای روغن زیتون استفاده میکنند. روغن کنجد چاق و نرم کننده، جوشانده کنجد مدر حیض و نافع سرفه است نیز جوشانده اش با تخم کتان مقوی باه است.

ضماد کنجد نافع سوختگی بدن ناشی از آبجوش و آتش می باشد. استفاده از محلول برگ کنجد و یا جوشانده بیخ آن رویش مو را زیاد می کند و سیاه کننده مو است. ارده کنجد به صورت داخلی و خارجی نرم کننده می باشد.

نویسندگان یونان آن را به اسم LUCIN نوشته اند. از فشردن آن ۴۴٪ روغن به دست می آید که از روغن زیتون قویتر می باشد.

جوشانده کنجد با نخود باز کننده حیض است. شیره کوبیده کنجد جهت رفع سوزش معده، ترشی معده را هم کم می کند و سودا را از بین می برد.

در میان کردها برای دفع سرفه و سیاه سرفه، آن را در لیوان آب سرد می ریزند و پس از لحظه ای دارای مادۂ لعابی می شود و پس از مصرف شفا می یابند، از روغن آن هم برای رفع یبوست استفاده می کنند.

. در روغن کنجد، به علت خاصیت تند نشدن آن می توان در مصارف درمانی، به جای روغن زیتون استفاده به عمل آورد و نیز ملین است.

کنجد عامل مؤثر در طول عمر:

در بین اقوام مختلف، هندی ها بیش از دیگر اقوام نسبت به خواص و اثرات معجزه آسای کنجد آگاهی دارند و مصرف آن را یکی از عوامل مؤثر طول عمر می شناسند. به همن دلیل، آن را در مراسم و تشریفات مذهبی شان بیشتر مصرف می کنند. شاید یکی از دلايل طول عمر مرتاضان و برخی روستائیان هندی، مصرف کنجد باشد.

روستائیانی که روغن کنجد مصرف میکنند، معمولا تا هشتاد سالگی عمر می کنند.

مصرف روغن کنجد :

در دارو سازی روغن کنجد را به عنوان حلال جهت تهیه محلولات تزریقی داخل عضلانی به کار می برند. به علاوه روغن کنجد دارای خاصیت مغذی، ملين و نرم کنندگی است. سزامولین موجود در قسمت غير قابل صابونی شدن روغن کنجد به مقدار زیادی اثر حشره کشی دارد.

 

از نظر درمانی، نوع فشار اول روغن کنجد اثر ملین دارد و چون به خلاف روغنهای دیگر، تند نمی شود، از آن در موارد مختلف به جای روغن زیتون، جهت مصارف درمانی استفاده به عمل می آید. نوع فشار اول روغن کنجد به مصارف تغذيه و تهیه فرآورده های زیبایی نیز می رسد. مصارف صنعتی روغن کنجد، در صنعت زیاد است مانند آنکه از آن در تهیه انواع - بريانتين (روغن موی سر)، صابونهای مختلف و چرب کردن ماشین آلات و غیره استفاده می شود.

خواص درمانی- نوع مرغوب روغن کنجد، به مصارف تغذیه می رسد. مقدار 40 تا6۰ گرم آن، اثر سلین دارد. از دانه کنجد در بعضی کشورها مانند نواحی مختلف امریکا به عنوان ملین استفاده بعمل می آید. از روغن کنجد ، به علت خاصیت تند نشدن آن، می توان در مصارف درمانی به جای روغن زیتون استفاده بعمل آورد.

نوع ناخالص و فشار دوم روغن کنجد در صنعت مصارف زیاد دارد و از آن در تهیه بريانتين و صابون های مختلف و چرب کردن ماشین آلات استفاده بعمل می آید. باقیمانده دانه کنجد پس از استخراج روغن، به مصارف تغذیه چهارپایان می رسد زیرا مواد پروتیدی فراوان، مواد چرب و فسفاتهای کلیسم و پتاسیم دارد. نوع خالص روغن کنجد در تهیه فرآورده های آرایشی و بهداشتی ارزش فراوان دارد. نور خورشید در تأمین سلامت بدن اثر کلی دارد و اگر پوست از تابش شديد واثرات زیان بخش آن محفوظ بماند، رنگ زیبا نیز پیدا می کند. طبیعی ترین طریقه برای رسیدن به این منظور استفاده از مخلوط روغن های کنجد، زیتون و بادام (درصورت دسترسی روغن نارگیل ) است. روغن کنجد به عنوان جانشین روغن زینون جهت تهیه فرآورده های زیبائی نیز پیشنهاد شده است. زیرا نسبت به روغن های دیگر، کمتر تحت اثر انجماد و تند شدن قرار می گیرد.

. استفاده از آن جهت مصارف درمانی از سال ۱۹۱۰ در فارماکوپه آلمان و همچنین در فارماکوپه سويس وارد شده است.

از روغن کنجد نوعی کرم ( Cerat) نیز با استفاده از ۱۲۰۰ گرم از آن، ۳5۰ گرم سوم سفید ۷5۰گرم آب تهیه می شود.

مناطق قابل رویش
عوارض جانبی

تذکر: روغن کنجد زود به صفرا تبدیل می شود، برای اشخاص سوداوی مزاج مضر و بطئی الهضم است و معده را سست میکند. مصلح آن: آب پیاز و آب لیمو میباشد.

تاکنون هیچگونه عارضه جانبی مضر و خطرناک ناشی از مصرف بجای مقادیر درمانی گیاه مزبور شناسایی نشده است. گو اینکه دارای پتانسیل ضعیفی در حساسیت زایی می باشد

mood_bad
  • هنوز نظری ندارید.
  • یک دیدگاه اضافه کنید